Steeds meer Nederlandse steden voeren milieuzones en zero-emissiezones in om de luchtkwaliteit te verbeteren en de leefbaarheid in de steden te verhogen. Er heerst echter veel onduidelijkheid over de precieze toegangsregels, overgangsregelingen, vrijstellingen en ontheffingen die gelden voor deze zones. Daarom leggen wij in deze blog uit wat milieuzones en zero-emissiezones zijn, waar je deze zones in Nederland kunt tegenkomen, welke regels er gelden en welke overgangsregelingen en uitzonderingen er bestaan. Daarnaast bespreken we hoe Eurocars ondernemers kan helpen door middel van boetevrij overstappen naar een uitstootvrije bedrijfswagen.

 

Wat zijn milieuzones en zero-emissiezones?

Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervuilende en schadelijke voertuigen geen toegang toe hebben. Het doel hiervan is om de lucht in de stad schoner te maken en de stad meer leefbaar te maken. Een zero-emissiezone is eigenlijk een aangescherpte vorm van een milieuzone. In een zero-emissiezone zijn alleen schone voertuigen toegestaan, dus voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Hieronder vallen bijvoorbeeld elektrische voertuigen of voertuigen op waterstof. 

 

Hoe weet je of je een milieuzone mag betreden?

Of je toegang hebt tot een bepaalde milieuzone is afhankelijk van de emissieklasse van jouw voertuig. De emissieklasse wordt uitgedrukt in een cijfer van 0 t/m 6, waarbij 0 het minst schoon is en 6 het schoonst. Op het moment dat je een milieuzone inrijdt staan er langs de zijkant van de weg verkeersborden die aangeven aan welke emissieklasse jouw voertuig minimaal moet voldoen. 

Ben je benieuwd wat de emissieklasse van jouw voertuig is en tot welke milieuzones je toegang hebt? Doe dan de kentekencheck via milieuzones.nl. Let op: deze kentekencheck toont alleen tot welke milieuzones je toegang hebt, niet tot welke zero-emissiezones je toegang hebt. Benieuwd welke zero-emissiezones jij nog in mag rijden met jouw voertuig? Kijk dan op opwegnaarzes.nl

 

In welke steden gelden milieuzones en zero-emissiezones en wat zijn de regels?

Niet iedere milieuzone is hetzelfde. Zo kan het bijvoorbeeld verschillen vanaf welke emissieklasse voertuigen toegang hebben tot een milieuzone of welke voertuigen zijn uitgesloten van een milieuzone. Hieronder bespreken we specifiek de milieuzones voor personenauto’s en bedrijfswagens en de zero-emissiezones in Nederland. 

 

Milieuzones voor personenauto’s en/of bestelauto’s in Nederland

Personen- en bedrijfswagens op LPG, benzine en elektriciteit hoeven zich vooralsnog nergens zorgen om te maken: zij mogen alle milieuzones in Nederland betreden. De op dit moment aanwezige milieuzones die gelden voor personenauto’s en bedrijfswagens in Nederland zijn enkel gericht op het weren van dieselvoertuigen. Deze zijn te vinden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem en kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: groene en blauwe milieuzones. In een groene milieuzone zijn enkel dieselvoertuigen toegestaan die een emissieklasse van 4 of hoger hebben; in een blauwe milieuzone zijn enkel dieselvoertuigen toegestaan die een emissieklasse van 5 of hoger hebben. 

 

Gemeenten met zero-emissiezones in Nederland

De ingevoerde zero-emissiezones in Nederland zijn op dit moment enkel gericht op het weren van vervuilende bestel- en vrachtwagens. Deze zones zijn ingevoerd in 16 gemeenten: Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Groningen, ’s Hertogenbosch, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Uiteindelijk mogen alleen uitstootvrije bedrijfswagens en vrachtwagens deze zones in, wat betekent dat er alleen bestel- en vrachtwagens worden toegelaten die rijden op elektriciteit of waterstof. Op dit moment geldt er echter een overgangsregeling voor bedrijfswagens met emissieklasse 5 en 6.

 

Overgangsregelingen, vrijstellingen en ontheffingen

Het kan zijn dat je voertuig geen toegang heeft tot een milieuzone of zero-emissiezone omdat je voertuig niet aan de toegangsregels voldoet. Om ondernemers en andere partijen toch tegemoet te komen, worden er soms uitzonderingen gemaakt. Dit zijn zogenoemde vrijstellingen en ontheffingen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een vrijstelling automatisch wordt toegekend, terwijl een ontheffing zelf aangevraagd zal moeten worden. Aan deze vrijstellingen en ontheffingen zitten voorwaarden verbonden om in aanmerking te komen, die worden hieronder besproken.

 

Overgangsregeling zero-emissiezone voor bedrijfswagens

Uiteindelijk mogen alleen bedrijfs- en vrachtwagens die rijden op elektriciteit of waterstof de zero-emissiezones in. Om ondernemers tegemoet te komen en ze wat meer tijd te geven om zich klaar te maken voor deze veranderingen, is er een overgangsregeling geïntroduceerd. Door deze overgangsregeling krijgen schonere bedrijfswagens en jongere vrachtwagens langer toegang tot de zero-emissiezones. Weet je niet precies wat voor type voertuig je hebt, wat de emissieklasse van jouw voertuig is of wat de datum eerste toelating is? Controleer dit dan via het RDW. Hieronder is de overgangsregeling voor bedrijfswagens uitgelicht. Benieuwd wat de regels voor vrachtwagens zijn? Bekijk deze dan op opwegnaarzes.nl.

  • Minimaal de eerste 6 maanden na invoering van de zero-emissiezone geldt een waarschuwingsperiode, waarin nog geen boetes worden uitgeschreven. 
  • Bedrijfswagens met een eerste toelatingsdatum na 01-01-2025 hebben alleen toegang tot een zero-emissiezone als ze uitstootvrij zijn. Dat wil zeggen dat alleen nieuwe voertuigen die rijden op elektriciteit of waterstof zijn toegestaan. Dit geldt niet voor vrijgestelde voertuigen, waaronder oldtimers (ouder dan 40 jaar), rolstoeltoegankelijke voertuigen en voertuigen die voor meer dan €500 aangepast zijn vanwege een handicap; die hebben toegang tot 01-01-2030.
  • Bedrijfswagens met een emissieklasse lager dan 4 zijn niet toegestaan in de zero-emissiezones. 
  • Bedrijfswagens met een emissieklasse van 5 hebben toegang tot de zero-emissiezones tot 01-01-2027.
  • Voor bedrijfswagens met een emissieklasse van 6 en een eerste toelatingsdatum voor 01-01-2025 is momenteel afgesproken dat ze tot 01-01-2028 toegang hebben tot de zero-emissiezones. Het kabinet heeft echter plannen om de toegang te verlengen tot 01-01-2029. 
  • Bakwagens met een emissieklasse 6 en een eerste toelatingsdatum tussen 01-01-2017 en 31-12-2019 hebben toegang tot de zero-emissiezones tot 01-01-2028. Bakwagens met een emissieklasse 6 en een eerste toelatingsdatum tussen 01-01-2020 en 31-12-2024 hebben toegang tot de zero-emissiezones tot 01-01-2030. 

 

Vrijstellingen en ontheffingen zero-emissiezones

Als jouw voertuig niet voldoet aan de toegangseisen, kun je in sommige gevallen wel in aanmerking komen voor een vrijstelling of ontheffing. Deze zijn geldig tot uiterlijk 01-01-2030, daarna mag je enkel nog de zero-emissiezone betreden als je voertuig volledig uitstootvrij is. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat gemeenten na deze datum toch nog ontheffingen verlenen, bijvoorbeeld voor evenementen of andere uitzonderlijke situaties. 

 

Een vrijstelling voor een zero-emissiezone geldt voor vrijgestelde voertuigen: 

  • Oldtimers (ouder dan 40 jaar)
  • Rolstoeltoegankelijke voertuigen
  • Voertuigen die voor meer dan €500 aangepast zijn vanwege een handicap

 

Ontheffingen kun je voor specifieke situaties of in specifieke gevallen aanvragen. Hieronder een greep uit de bestaande ontheffingen:

  • Een dagontheffing, waarmee je van 00:00 uur tot 06:00 uur de volgende dag een zero-emissiezone in mag. Deze kun je maximaal 12 per voertuig, per gemeente, per jaar aanvragen. 
  • Een ontheffing als een uitstootvrij voertuig een lange levertijd heeft.
  • Een ontheffing als financiële omstandigheden de aanschaf van een uitstootvrij voertuig bemoeilijken.
  • Een ontheffing als er geen uitstootvrije alternatieven zijn voor jouw voertuig.

 

Boetevrij overstappen van diesel naar elektrisch

Het is belangrijk om je de komende jaren goed voor te bereiden op deze veranderingen en dus stappen te gaan maken om een uitstootvrij voertuig aan te schaffen. We snappen echter dat nog niet iedere ondernemer klaar is voor de overstap naar elektrisch of de financiële middelen heeft om direct een uitstootvrij voertuig aan te schaffen. Om deze reden kun je bij Eurocars de komende jaren boetevrij overstappen van een diesel bedrijfswagen naar een elektrische bedrijfswagen bij een lopend financial leasecontract. Je kiest helemaal zelf wanneer je klaar bent voor de overstap en op dat moment sluiten we met jou een nieuwe leaseovereenkomst af die minimaal dezelfde looptijd heeft als jouw huidige leasecontract. Zo kun je direct jouw diesel bedrijfswagen inruilen en je aanpassen aan de veranderende omstandigheden, zonder dat je meteen een grote investering hoeft te doen. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan ons financial lease aanbod.

 

Conclusie

De invoering van milieuzones en zero-emissiezones leidt tot steeds schonere steden met betere luchtkwaliteit. Het leidt echter ook tot zorgen bij ondernemers vanwege de druk die zij ervaren om te voldoen aan de toegangseisen, terwijl ze wel moeten om hun werk in de steden voort te kunnen zetten. Gelukkig is er om deze reden tot 01-01-2030 een overgangsregeling, waarbij vrijstellingen en ontheffingen verleend worden zodat sommige voertuigen die niet aan de toegangsregels voldoen toch tijdelijk de zero-emissiezones kunnen betreden. Door bij Eurocars een financial lease af te sluiten ben je nu én in de toekomst verzekerd van mobiliteit en toegang tot de milieuzones en zero-emissiezones. Je kunt namelijk boetevrij overstappen van een diesel bedrijfswagen naar een elektrische variant, waardoor je niet direct een grote investering hoeft te doen om mobiel te blijven. Bereid je nu al voor op de aankomende veranderingen zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan!