Steeds meer ondernemers kiezen voor het zakelijk leasen van een bedrijfsauto. Financial lease is daarbij populair. Waarom? Dat lichten we hier graag toe.

Het bijzondere van financial lease is dat je direct eigenaar van de auto bent. Dat betekent dat je profiteert van vele fiscale voordelen, omdat de auto op de balans staat. Je hoeft bovendien niet de aanschafprijs van de bedrijfsauto meteen te betalen en dit geld valt dus goeddeels vrij om in je bedrijf te steken. Elke maand betaal je een bepaald bedrag voor aflossing en rente. Je bepaalt zelf als eigenaar van de bedrijfsauto hoe deze is uitgerust en hoe je deze inricht en bestickert. Ook bepaal je zelf waar je je bedrijfsauto in onderhoud brengt en kun je zonder problemen de auto in het buitenland gebruiken.

Zelfs als jouw bedrijf voldoende saldo heeft om de bedrijfsauto zelf te kopen, kan het toch verstandig zijn om te kiezen voor financial lease. Het is meestal een simpele rekensom, wat het geld kan opbrengen als je het in de ontwikkeling van je bedrijf steekt.

Profiteer van fiscale voordelen

Verwar financial lease niet met operational lease. Bij operational lease word je niet de eigenaar van de bedrijfsauto en moet je deze na de (vaak kortere) leaseperiode weer inleveren. Je profiteert dan niet van de vele fiscale voordelen, zoals de aftrek van btw, rente en de investeringsaftrek. Financial lease kun je zien als een investering in plaats van een kostenpost. Contracten met een looptijd tot 5 jaar zijn mogelijk.

Ook ideaal voor startende ondernemingen

Juist startende ondernemers kunnen hun beginkapitaal vaak beter in hun bedrijf steken dan in een bedrijfsauto. Als ze een bedrijfsauto nodig hebben, is financial lease een slimme keuze. Als startende ondernemer rijd je dan meteen in een nieuwe bedrijfsauto. Je hoeft daarvoor alleen maar ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel.

Gebruikte bedrijfsauto met financial lease?

Je kunt ook een gebruikte bedrijfswagen met financial lease financieren. Met alle eerder genoemde voordelen, plus het voordeel van een lagere aanschafwaarde, vertaald naar lagere maandlasten. De eerste hoge afschrijving van de bedrijfsauto is immers al gedaan.

Financial lease met BKR-registratie?

Veel ondernemers denken dat een bedrijfsauto financial leasen met een BKR-registratie niet mogelijk is. Dat is niet altijd waar. Natuurlijk wordt er gekeken naar je financiële situatie en of deze toereikend is om aan de maandelijkse verplichtingen te voldoen. Maar een BKR-registratie is daarvoor niet per definitie een belemmering. Er wordt vooral ook gekeken naar de persoon en niet alleen naar ‘de regeltjes’.

Geldt er een fiscale bijtelling voor bedrijfswagens?

Gebruik je de via financial lease gefinancierde bedrijfsauto ook voor privédoeleinden? Rijd je er meer dan 500 privé-kilometers per jaar mee, dan ziet de belastingdienst dit als loon in natura en krijg je een fiscale bijtelling. Het percentage voor een benzine- en dieselauto bedraagt momenteel 22% over de aanschafprijs. Gunstig is wel dat deze aanschafprijs lager ligt omdat er geen BPM op wordt geheven. Overigens betaal je ook een lager tarief motorrijtuigenbelasting voor een bedrijfswagen op grijs kenteken.

Meer weten?

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

 

Voordelen financial lease samengevat
  • Rijden in een nieuwe bedrijfsauto
  •  Geen grote investering vereist
  • Looptijd tot 5 jaar mogelijk
  • Je bent direct eigenaar van de bedrijfsauto
  • Aantrekkelijke fiscale voordelen
  • Vrijheid in uitvoering, onderhoud en inrichting
4.7 / 5.0